pühapäev, 4. veebruar 2018

Katkeid Bô Yin Râ raamatutest

Magus pühapäev. Kui oskaks, siis lööks nurru. Ärkasin aeglaselt, nautides igat hetke. Üle pika aja ei takistanud mind miski lihtsalt olla ja ajas niisama kulgeda ilma, et mingi kohustus või lubadus kuklas ei tiksuks. 

Vaatlesin mõttepilvi ja üks neist jäi pidama. Kui juba raamatud minuni jõuavad, siis ma neid ka loen. Mind omal ajal hämmastas, kui hakkasin erinevaid uskusid uurima, et kui universaalsed nad on, kui geograafilis-ajaloolised-kultuurilised omapärad eemaldada. Kõik peavad oluliseks inimlikke väärtusi ja sisemist tasakaalu ning rõhutavad kogukonna teadvust ja vastutustunnet oma tegude/eest jne.

Nüüd raamatutest. Huvitav on, et nende esmatrükk avaldati 1922. Aastal, kuid mõtted on aktuaalsed ka tänases. Tekstis on tunda ajaloo hämaraid ämblikuniitide hõngu, st lugedes on tunne, et oled teises ajastus.

Bô Yin Râ pole muidugi mitte ainus, kelle kirjapandu on ajatu ja ka tänases päevas täiesti asjakohane, kuid sedakorda siis tema nägemus katkenditena raamatutest: Tee Jumala juurde, Raamat õnnest. Raamatute pealkirjad võivad esmalt tõrget tekitada, et jälle mõni usukuulutaja Tõe leidmise juurde, kuid lugedes saabub teadmine, et seda kõike ma ju tean. Vähe teises sõnastuses, kuid mõte samane. Vähemalt minu jaoks vanad, head ja tuntud tõeterad, mida nüüd siis ka Teiega jagan.

Su otsusekindlusest sõltub Sinu saatus, oma saatust pead aga Sina kandma üksi.

Sul tuleb ennast määratleda nii, et tänasest peale on Su “jaa” kõigutamatu ja Su “ei”  äraostmatu.

Ei sobi see, et petad ennast ja ütled täna “jaa”, homme “ei” vaid seetõttu, et Sinu enda mõnutunne või Sinu soovide kalduvused keelitavad Sind oma otsust muutma. 

Teiste inimeste “jaa” ja “ei” ei saa Sind sealjuures aidata isegi siis, kui need teised on inimeed, keda väga austad.

Määrata saad vaid iseennast, mitte välismaailma.

Tegelikult teeb Sind õnnelikuks Sinu enese looming – loomine tunnete kaosest ja niisuguse loomise tulemus – harmoonia hinges, kes ise täiustub, kinkides ennast teisele hingele...

Oma hinge õnne võid leida ainult loojana!

Me oleme need, kes tahame olla!

Jäägitult pead tasuma kõik, mida oled ükskõik millise kaasinimesega käitudes jäänud võlgu inimkonnale, ja Sa ei pääse selle seaduse käest enne, kui oled maksnud viimase penni.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...