kolmapäev, 7. veebruar 2018

Maastleitud aeg ja mõtterongid...

uitavad mõtterongid...
Pisuke paus Elu kiirteel tormlemisest ja tervisega maadlemisest. Mul ikka õnnestub sujuvalt oma ajakava ääretasa täita (seda muidugi võimetekohaselt). Mõne teise jaoks oleks see ilmselt paras venitamine. Aga pean arvestama oma võimetega, mitte kellegi teise omadega.

Niisiis on täna maastleitud aeg. Pidin arsti juurde minema, kuid selgus, et viirus on tohtri rajalt maha võtnud. Tore oli see, et arsti õde helistas ja teavitas ning leppisime kokku uue aja. Lisaks uuris ta, kuidas käe närvidele määratud uus raviskeem mõjub. Väga hästi mõjub. Saan magada ja seda mitte ainult kirjutuslaua toolis. Puhas õndsus on magada oma voodis ja ärgata mitte valu, vaid selle peale, et uni sai otsa. Ja ma saan jälle kätt kasutada. See ühe käega trükkimine oli paras paine. Eks õigesse rütmi jõudmine võtab aega, kuid juba algus on hea. Eelmine kord teise käega analoogsest olukorrast väljatulemiseks läks paar kuud aega. Näis, kuidas sellega saab.

Närvikahjustus tekib ülikiirelt, kuid paranemine võtab pika aja. Üsna loogiline, et selline kahjustus tekib, kui pooleteistaastaga kümme sentimeetrit lühemaks jääda. Kuidagi peab see seljaaju ja närvikimbud oma kitsamate oludega kohanema ja pole ime, et osad neist kuskile sklerootiliste selgroolülide ja nn diskide vahele mõneks ajaks pitsuvad. Nüüd lahendus jälle olemas ja saab paranemise teel rühkida.

Tulin eile loengutest ja ukerdasin krabisevas talveõhtus. Püüan kõndmismaad suurendada ja tatsasin ühe bussipeatuse võrra jala. Õhtusel kõndimisel tulevad mõtterongid eriti kiirelt ja neid on kohe palju. Vahepeal lihtsalt jäin seisma ja vaatlesin ümbrust. Mõtlesin EBA üritusele, sõltuvustele, harjumustele ja hasartmängudele. Kõik need teemad on blogimaailmas arutlemisel olnud.

Ilmselgelt on EBAlaadseid üritusi vaja. Just sellepärast, et tegijatel oleks võimalus kohtuda, muljeid, kogemusi ja mõtteid jagada. Kui üks formaat ei sobi, siis kujunevad välja nn alternatiivsed või sarnased üritused vähema osalejatega ja teises formaadis, kuid toimumata need ei jää. Head näited on siinkohal Ritsiku juures toimunud kohtumised ja tervisesportlaste kohtumised.

Kindlasti on EBAlaadsel üritusel oma sihtgrupp olemas ja kindlasti on see ka moel või teisel korraldajate nägu ning peegeldab korraldajate võimekust. Ja eks olegi nii, et ühele sobib ja teisele mitte. Mulle endale sobivad sellised isetekkelised kogunemised (nt Ritsiku juures toimunud), kuigi ma ise füüsiliselt sinna jõudnud pole. Kuid omal ajal olid taolised kogunemised teises valdkonnas. Lühidalt – asjad toimivad siis, kui nende jaoks on osalejad olemas, kellele sisu ja vorm sobivad.

Harjumuste tekkimistest, muutmistest ja vabanemistest olen ma kirjutanud rohkem kui ühe korra. Tegelikult taandub harjumuste ja sõltuvuste ulatus enesedistsipliinile ning teadlikule käitumisele. Ja kindlasti ei tee neid olematuks olukord, kus midagi ära keelata või jõuga  sekkuda. Käsukorras ohjamine tulemust ei anna.

Harjumused ja sõltuvused tekitab inimene ise, mitte keegi teine kuskilt eemalt-kaugelt. Pole põhjust ei riiki, valitsust ega naabreid süüdistada selles, et elu segavad käitumismustrid on tekkinud. Jaja, loomulikult on erinevad tekkepõhjused ja isiksuseomadused ja lapsepõlv jms.

Lõpptulemus taandub ikkagi sellele konkreetsele inimesele. Sellel hetkel, kui ta teadvustab, et miskit ei ole päris õige, sel hetkel on ta valiku ees, kas jätkata või siis muutuda. Ja siin on oluline, et oleks läheduses inimesi, kes moraalseks toeks oleks.

Saadan selleks korraks mõtterongid depoosse puhkusele.


Head talve!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...